Plagiatorul

Imi asum in intregime cele scrise mai jos.Va garantez ca tot ce am scris este adevarat si in caz ca nu am spus adevarul sunt gata sa suport consecintele. Voi semna cu pseudonimul ProVigileta, deoarece nu doresc, in cazul in care publicati articolul, sa-mi treceti numele real, din motive evidente, de vreme ce copilul meu se afla in aceeasi clasa in care s-a petrecut intâmplarea. Pastrati in redactie numele, adresa si telefonul. Iata intâmplarea. Când eram elev, in clasele V-VIII, il aveam coleg de clasa pe TC, fiul comandantului Militiei din Onesti. Si avem la istorie un profesor in vârsta, foarte sever si serios, care, atunci când ne prindea cu lectia neinvatata, ne ardea rau la note. Cu o exceptie: “Costica”. Asa il alinta profesorul. “Costica, se pare ca nu te-ai pregatit pentru astazi; vezi ca te ascult ora viitoare”. Ora viitoare il asculta si Costica stia lectia, iar profesorul nostru serios si exigent ii punea nota 10. Noi taceam mâlc. Povestea continua in liceu, când am surprins o profesoara, extrem de exigenta si ea, ca o intreba pe hol, pe fiica directoarei adjuncta: “Pot sa te ascult astazi, ai invatat?” Atunci, mai mare fiind, mi s-a facut pur si simplu scârba si mi-am explicat de ce, o serie de elevi, de altfel mediocri, luau note bune la clasa.

Multa vreme am crezut ca s-a terminat cu asemenea procedee. Actualitatea zilnica s-a dovedit ca m-am inselat. Si acest lucru ne-a fost creionat nu numai de marile cazuri de plagiatori, de care, poate nu aflam niciodata, daca nu erau vârfuri ale vietii politice si culturale din România, ci si de cursurile actuale al e scolii românesti. Cum sa nu existe o asemenea tagma de plagiatori daca exista o tagma, asemeni profesorului meu de istorie, care era sensibil la functiile parintilor unor copii, la cunostinte, dar, poate, si la cadouri.

Nici nu stii cine este mai condamnabil, elevul care profita de situatia parintilor si copie cu nesimtire sau profesorul care permite elevului sa copieze? Consider ca amândoi ar trebui sanctionati in aceeasi masura: nota mica pentru elev, suspendarea, detasarea sau oricare alta sanctiune disciplinara, dictata de inspectoratul de invatamânt, sau – de ce nu – chiar de conducerea respectivei scoli.
Sa revin la intâmplarea pe care, de fapt, vreau sa o povestesc: exista, din anul 2012, o clasa “speciala”, infiintata la Liceul….din Onesti, cu elevi care dau un examen serios, pentru a promova clasa a V-a. La o asemenea clasa “speciala”, care, o data cu trecerea anilor, alcatuieste acum clasa a VII-a, la o ora – n-are importanta care – profesoara da elevilor extemporal. In timpul lucrarii, profesoara surprinde o eleva copiind de pe telefon. Incep vaicarelele, explicatiile, implorarile. Ce face doamna profesoara?Asemenea profesorului meu de istorie, nu o noteaza, ci o atentioneaza ca ii va da lucrare ora urmatoare. Se tine de cuvânt si eleva ia nota 10. Bineinteles ca ceilalti elevi, care nu au invatat lectia foarte bine, au fost depunctati serios, de la prima lucrare.
Cum este posibil asa ceva, când la orice examen te scoate afara din sala, cum este la bacalaureat, ba iti interzice sa mai dai examenul, inclusiv cel din toamna?

Deci, asemenea vremurilor din trecut, nu numai ca si astazi se tolereaza furtul ci este incurajat chiar: pai daca in loc sa te noteze cu 1 sau 2, sau cât s-o mai nota in clasele V-VIII o asemenea fapta, profesorul atentioneaza elevul ca va fi ascultat ora viitoare, pentru ca el sa aiba timp sa invete lectia si sa ia o nota excelenta. Ce inseamna asta, nu incurajare si premiere a furtului?
Asadar, din câte observ, cu parere de rau, nu vom scapa, nici pentru viitoarea generatie, de hoti si plagiatori si de o generatie de profesori ce umbresc imaginea oricarei institutii de invatamânt.
Si, in incheiere, sa va spun ceva, doamna profesoara, din sursa sigura, protejata dumneavoastra a copiat si la al doilea “extemporal”.

ProVigilenta