După ce s-a tot vorbit prin Parlament, la Guvern şi în presă despre instituirea obligativităţii ca marile marketuri să organizeze raioane speciale cu produse româneşti, tot caut asemenea produse, mai ales cele provenite de la firme din Bacău.
Am văzut carne de pui şi preparate din pui, am văzut lapte, salamuri, unele cu mărci bine cotate, ouă, carne de porc şi de vită. Cam atât, însă în imensitatea unor asemenea magazine, dacă nu eşti îndrumat, rişti să nu le descoperi. Dar pe mine mă interesează în mod special fructele şi legumele, deoarece vreau să dau la copii asemenea produse, am auzit că sunt mai sănătoase, nu sunt tratate în exces cu substanţe chimice şi nu sunt „vopsite”, ca în ţările occidentale.
La un minimarket, de pe strada Mioriţei, am descoperit nişte mere, din soiul Golden, expuse pe un raft special, pe care scria şi localitatea de unde proveneau, una vestită cu mulţi ani în urmă pentru producţia de mere. Nişte mere micuţe, pătate, încreţite, pe alocuri stricate, puse într-un colţ de magazin, ascunse parcă, iar în faţă, la intrare, grămezi de mere albe, roşii, de import, mari, frumoase, tari, atrăgătoare.
Puneţi-vă în locul meu, ce mere cumpăraţi? Dacă producătorul român vrea să concureze cu cel străin, apoi să se apuce de treabă, să investească, să-şi lucreze plantaţia, să-şi amenajeze depozite speciale pentru păstrare, să le selecteze, nu să vină la magazin cu ciurucuri, că-şi face firma şi ţara de râs. Nu aşa se face comerţ, nu aşa se face concurenţă.
Or fi mai sănătoase, nu zic ba, dar la cum arată, nu le cumpără nimeni. Dacă tot faci gălăgie că firmele străine le distrug pe ale noastre, în acest caz nu-i adevărat, se autodistrug prin neştiinţă, prin dezinteres şi lipsa unor studii de piaţă. Mai avem mult de învăţat.
Marilena Vizitiu