“Stati sa va dau bonul!”

Controalele fulger ale ANAF-ului in magazinele din Bacau au fost invatatura de minte pentru comercianti. La sfârsit de saptamâna, vânzatoarele tuturor magazinelor de unde am cumparat câte ceva, nu m-au lasat sa plec fara sa-mi dea bonul fiscal.

„Stati sa va dau bonul!”, auzeam in urma mea atunci când, dupa ce-mi luam produsele, dadeam sa plec. Pâna si la masline am primit bon. „Luati bonul, va rog! N-ati auzit ca ne vâneaza ANAF-ul? La brutarie le-a dat 40 de milioane de lei vechi amenda pentru ca au gasit 5 lei in plus, in sertar. Eu cum am auzit ca vin, am inchis si am plecat. De unde sa platesc amenzi când eu abia vând te miri ce. Si mi-a fost frica sa nu-mi gaseasca vreo neregula”, mi-a spus vânzatoarea de la masline. Am ajuns apoi in cartierul Serbanesti, la carmangerie si la magazinul de pâine.

Nu mi-a venit sa cred ca pentru o pâine de 1,6 lei, vânzatoarea mi-a eliberat bon si a insistat sa-l iau la plecare. Aceeasi insistenta am intâlnit-o si la un pet-shop, de unde am cumparat hrana pentru pisici. Se vede treaba ca s-a dus in oras vestea angajatilor ANAF.

Unii comercianti spuneau ca organele de control au venit in Bacau tocmai de la Suceava, iar verificarile au fost facute „la sânge”. Unde a fost gasita o neregula, a venit si amenda. Si nu a fost deloc mica.

Intreaga operatiune a stârnit discutii si in rândul cumparatorilor. Unii spun ca aceste controale sunt exagerate, iar altii cred ca de fapt este o stare de normalitate, iar actul de comert ar trebui sa se desfasoare in deplina legalitate.

Mioara Sturzu