Strazile sunt ale tuturor

De ceva timp (cam de când primaria a inceput sa faca acele asa-zis parcari ecologice – multe dintre ele, un soi de povesti de groaza), ei bine, lumea e in mare forfota.

Se agita unii, pe buna dreptate, pentru ca sunt hacuiti putinii copaci pe care-i mai avem in oras, ca sa faca acele parcari. In Occident, ar fi iesit iures, nu gluma, dar, ma rog, in Vest, nu si la noi. Bine ar fi fost daca, de exemplu, s-ar fi stabilit judicios locuri de parcare pentru toate masinile, pe cartiere, asa cum am vazut prin alte zone, din alte orase, evident.

La Cluj, bunaoara, sau, mai aproape, la Piatra Neamt. Acolo, fiecare petec de strada e marcat cu vopsea, atentionând ca, dupa ora 16,00, locurile respective sunt pentru parcarea exclusiva a unor masini, evident, ale localnicilor care au achitat o taxa la primarie.

Si, vreau sa va spun ca autoritatile incaseaza ceva bani, basca e si ordine pe strazi. La noi, in Bacau, cine s-a crezut mai tare in gura si-a confectionat o tabla pe care si-a scris numarul de inmatriculare al masinii, pretinzând, de la sine putere, ca i se cuvine acel loc de parcare.

Asa e cam peste tot. Am fost intr-o dupa amiaza in vizita la niste cunostinte si, dupa o ora, când am dat sa plec, am gasit pe parbriz un bilet scris de mâna de un agramat prin care imi transmitea ca locul e al lui si, data viitoare, sa nu mai parchez acolo, daca tin la cauciucurile mele.

Va dati seama ca e un abuz, o contraventie, la fel si gestul multora care zgârâie cu cheia vopseaua masinii parcate pe „locul lui” sau care le ridica stergatoarele atentionând sa nu se mai intâmple asa ceva.

Prin urmare, le cer celor de la Primarie sa vina in toate cartierele si sa-i oblige (sa-i amendeze, chiar) pe cei care au pus stapânire pe locurile publice sa inlature acele table cu numerele de inmatriculare, pentru ca strazile sunt ale tuturor.

Alexandru Candet