Suntem “fii ploii”

Parlamentarii sunt in vacanta, directorii de institutii si-au luat concediu, ca sa poata sa se ocupe de campania electorala, daca cumva nu v-ati prins de asta, Traian Basescu e in vacanta (si tricoul sau la fel), Guvernul este tot in vacanta.

Ori in tara, ori la televizor. Numai ploile nu vor sa-si ia liber luna asta. Am vazut toate nenorocirile care s-au intâmplat in ultima perioada in alte judete: sate intregi acoperite de ape, oameni necajiti care nu aveau nicio haina uscata, ca sa se schimbe, grindina, alunecari de teren.

In acelasi timp, pe un post national, am auzit un presedinte de federatie sau de uniune zicând ca suntem “fii ploii” si ca depindem de precipitatii, deoarece irigatiile au fost distruse in primii zece ani de dupa Revolutie.

Toate tevile si toate pompele au fost furate de gospodari intelepti si iubitori de pamânt. Din cauza asta, daca ploua românii au ce mânca, daca nu, nu au. Daca ploua prea tare se plimba cu barca prin Bucuresti (si prin Bacau, pe anumite strazi!) sau, mai rau, ramân fara case, fara mobila si haine.

Si la noi, in “muncipiu”, apa sta pe strada atunci când ploua. In intersectii, pe trecerile de pietoni, in special in zona 9 Mai si Orizont, nu poti traversa fara sa te uzi la picioare din cauza ca ori asfaltul nu e drept, ori gaurile de canal sunt prea departe.

Totusi, nu-i asa de grav. Cel putin, asa mi se pare dupa ce am vazut toate nenorocirile cu care se confrunta cei din sud. Dar e normal asa, sa ne multumim mereu cu foarte putin, numai din cauza ca la altii e mai rau?

Florentin Mocanu