A trecut mai bine de o lună de zile de când am sesizat Primăriei Bacău faptul că în Parcul Catedralei există o toaletă ecologică închisă cu lacăt. WC-ul acela fusese destinat inițial copiilor care își petrec timpul liber în locul de joacă, neavând altă posibilitate de a merge la toaletă. La început am lăudat inițiativa primăriei de a monta o toaletă (fie ea și ecologică), însă, când am văzut că ea folosește drept mobilier stradal, m-a încercat o mare dezamăgire.

Decât să o țină acolo degeaba, doar ca să dea bine în peisaj, mai bine ar ridica-o. La ce bun să ții pe domeniul public un WC nefuncțional? Adresa mea a rămas fără răspuns, deși mizasem pe faptul că în primărie se citește ziarul „Deșteptarea”, iar vreun înalt funcționar public va lua măsurile ce se impun.

Vă semnalam într-o sesizare anterioară faptul că toaleta ecologică deși există fizic, faptic, ea nu poate fi folosită de nimeni, fiind închisă sub lacăt. Ce fac copiii care vin la locul de joacă? Unde se duc la nevoie? Tot pe lângă teatrul de animație își vor face nevoile? Și dacă tot vorbesc aici despre toaletele publice, vreau să vă semnalez că acestea nu sunt deloc accesibile pe timp de noapte.

Dacă umbli seara prin oraș, nu ai unde să te duci la toaletă, pentru că WC-urile publice se închid după o anumită oră. De ce se mai numesc „publice” dacă nu avem acces la ele? Înțeleg că municipalitatea vrea să le protejeze pe timp de noapte de vandali, însă, costă chiar atât de mult să pui un om de pază?

Dorel Trofin