Unde sunteti? Unde sunt inspectorii ITM?

Va scriu o situatie hilara. Permiteti-mi sa ma semnez cu pseudonim si o sa ma intelegeti de ce scriu asa, dupa ce veti citi aceste câteva rânduri.

M-am adresat ziarului DESTEPTAREA pentru ca am vazut ca trateaza si astfel de subiecte, dar se pare ca unele institutii publice au urechile astupate si, ma scuzati, ochelari de cal. Eu acum am sa ma refer doar la o singura institutie – la Inspectoratul Teritorial de Munca.

Concret: sunt de meserie constructor. In lungul sir de ani lucrati in judetul Bacau, mai exact 8 ani, niciodata nu am fost intrebat de nimeni daca lucrez cu forme legale. Si credeti-ma ca am lucrat numai „la negru”, pentru ca asa e cu unele firme de profil.

Nu generalizez, tin sa precizez din capul locului, pentru ca sunt si societati serioase, care angajeaza oameni cu contract de munca, numai ca eu nu am avut norocul sa fiu pe acolo. Asa se face ca, pe unde am lucrat, de câte ori am cerut angajare, mi s-a spus scurt si sec: „esti concediat”.

Acum, marea mea suparare e ca, in aceste zile, lucrez chiar la doi pasi de cladirea in care se afla cei care ar trebui sa ma intrebe de forma legala de lucru. Sunt de doua luni pe schele si nimeni nu vine, desi lucrarea e la doar 100 de metri de ei. Ca de fiecare data, mi-e frica sa cer agajare, pentru ca risc din nou sa fiu dat afara. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca un contract legal de munca imi ofera si anumite beneficii si, mai ales, siguranta zilei de mâine.

Cred ca daca cei in drept fac verificari si la patron, sau ar da si ceva amenzi, as scapa si eu. Ma mai gâdesc si la altceva! Doamne fereste de vreun accident de munca! Ce se va intâmpla atunci? Cine raspunde? Sau se va musamaliza totul? In ce tara traim …

Ionut Cristache