Ura, dar nu la gara!

Am citit in ziarul de luni un articol despre Gara Bacau, dupa cât tin eu minte s-au mai scris zeci de articole cu acest subiect. Daca Gara din Dolhasca a devenit celebra prin vocea actorului Arsinel, a noastra tinde sa devina la fel de celebra prin neglijenta si nepasarea celor care o au in administrare.

Spunea autorul ca, la inaugurare, prin anii ’80, arata bine, compartimentata, luminoasa, dotata, normal, atunci daca Gainuse sau Baluta gaseau un fir de iarba sau o hârtie printre linii zburau impiegatii, mecanicii si acarii din birourile lor direct in sala de asteptare de la Regionala CFR Iasi.

Nu va vine sa credeti? Eu am lucrat in sistem atunci, si am vazut. Acum, acum nu se obosesc nici sa va trimita o scuza, o explicatie, ca n-au bani, nu au oameni. Sunt tot stat in stat, nimeni nu le poate face nimic, sunt a doua armata a tarii, o armata jalnica, dezarmata de politete, spirit gospodaresc, raspundere, grija fata de averea ce le-a fost data pe mâini, respect fata de orasul unde muncesc.

Cum este posibil ca o gara sa nu aiba o sala de asteptare, calatorii fiind nevoiti sa indure frigul din holul central, mirosul unui grup social adus in acelas hol (sunt zile când mirosul de urina bântuie peste tot), peroanele au devenit loc de parcare pentru masinile sefilor, gardurile de protectie dintre linii au disparut, buruienile prospera, la fel ca si câinii aciuati peste tot.

Ce sa mai spun de tunelul de sub strada si linii, nu-l mai foloseste nimeni, oamenii preferând, pentru securitatea lor, sa traverseze liniile, punându-si viata in pericol. Un alt semn de civilizatie a disparut de mai multi ani: o sursa de apa.

Cred ca suntem singura gara dintr-un municipiu resedinta de judet fara apa potabila, disponibila calatorilor. Scuzele celor din gara sunt penibile, se consuma prea multa apa. Doamne, mare-i gradina ta!

Cine mai stie ca in actuala cladire era o sala de protocol, unde erau primiti oaspetii, sala pentru Mama si Copilul, era o amenajata o expozitie de arta, un bar cochet.

Puteti sa scrieti mult si bine, daca autoritatile locale nu se intereseaza de aspectul Garii, daca nu-i trage la raspundere, peste alte luni, la anul voi citi aceleasI aspecte, doar data va fi alta.

Paul Bobeica, pensionar