Vizibilitate zero la trecerile pentru pietoni

Sunt zeci, poate mii de exemple în care șoferii nu au vizibilitate în dreptul trecerilor pentru pietoni din Bacău. Bine, o să spuneți că fiecare șofer trebuie să reducă viteza în apropierea trecerilor pentru pietoni, astfel încât să poată opri în siguranță dacă o persoană se află în traversare.

În foarte multe cazuri, nu asta este problema, ci faptul că nu-l vezi pe pieton din cauza mașinilor parcate până la limita zebrei. Și de foarte multe ori mi s-a întâmplat ca exact în locul amintit să fie parcat un jeep sau o dubă, iar dimensiunea acestor mașini obturează clar vizibilitatea. Nu mi se pare deloc corectă parcarea unor astfel de mașini chiar lângă trecerea pentru pietoni.

Și astfel de situații sunt întâlnite la toate trecerile de pietoni din oraș! Ce-i drept, sunt destui pietoni care se aruncă pur și simplu în șosea, fără a lua în calcul faptul că șoferul nu l-a văzut venind din cauza dubei parcate pe zebră.

Din momentul în care a pus piciorul pe zebră, pietonul se vede stăpân pe trecere, fără a lua în calcul și alți factori ce țin de siguranța lor. Printre cele mai periculoase treceri pentru pietoni amintesc aici cea de pe strada Alexandru cel Bun, din dreptul intrării magazinului “Adriatica”, trecerile de pe strada Nicolae Bălcescu, fix în centrul orașului, trecerea de la Curtea de Conturi, din apropierea Parcului Trandafirilor, cea de pe strada Oituz din fața Școlii Gimnaziale “Al.I.Cuza” și multe altele.

Ca să nu mă lansez într-o înșiruire interminabilă, este vorba despre trecerile pentru pietoni aflate pe străzile în care se parchează pe marginea drumului. Am ținut să precizez acest lucru, în ideea în care vor citi mai mulți pietoni această rubrică și vor conștientiza și ei pericolul pe care îl presupune parcarea mașinilor de mari dimensiuni în aproprierea trecerilor pentru pietoni.

Mai multă vigilență n-ar strica din partea tuturor participanților la trafic! Poate nu ar strica și o reglementare privind parcarea în dreptul trecerilor de pietoni!

Geta Popoviciu