Ziua Nationala, cu cârnati si fara stegulete

Când e vorba de Ziua Nationala, toti ne aratam patrioti si organizam serbari, actiuni si intâlniri festive cu tema 1 Decembrie, Marea Unire, eroii neamului etc.

Asta cu o saptamâna inainte, ca sa nu sacrificam ziua libera acordata prin lege. Nu putem chiar de 1 Decembrie sa fim prezenti in scoli, la teatru sau in alte locuri publice deoarece in aceasta zi ne odihnim, mâncam fasole cu ciolan si cinstim un paharel, urându-ne reciproc “La multi ani”.

Fac exceptie militarii care, bravo lor, sunt intotdeauna prezenti la Cimitirul Eroilor si in centrul Bacaului, la defilare, ca sa ne impiedice sa uitam. Sa ne intoarcem la fasole, ciolan sau cârnati, care nu pot lipsi, chit ca suntem in post.

Românului ii place sa sarbatoreasca, iar pentru asta orice prilej este bun. Totusi, lipseste ceva. Cu un efort minim, cetatenii ar putea achizitiona, daca ar vrea, un steag sau un stegulet pe care sa-l agate la balcon sau la portita o data pe an, de Ziua Nationala.

La americani, când e ziua SUA, e plin de stegulete, pun si in aperitive, in friptura sau in pahare. Eu nu am vazut, mergând din Cartierul Nord pâna in centru, la Casa de Cultura, decâ unul. In afara de cele puse pe stâlpi de autoritati. Pacat.

Neculai P., invatator pensionar